Algemeen
Bezienswaardigheden
Klimaat
Geschiedenis
Evenementen
Winkelen
Uitgaan
Kaart van Paphos
Reisinformatie
Reisadvies
Documenten
Transport
Actueel
Weerbericht
Bezienswaardigheden

Paphos en Cyprus in het algemeen is een fantastische plaats om cultuur op te snuiven. Wanneer u een vakantie doorbrengt op dit prachtige eiland van de liefde kunt u er natuurlijk niet omheen om enkele van de vele bezienswaardigheden te bezoeken. Op deze pagina bieden we u een uitgebreid overzicht van enkele van de mooiste en interessantste bezienswaardigheden die Paphos en Cyprus te bieden hebben.

 

Bezienswaardigheden in Paphos:

Ruïnes van het oude Paphos (Palea Paphos)
Het is bij toeristen meestal wel bekend dat er zoiets bestaat als het jonge en het oude Paphos. Het jonge (of nieuwe) Paphos is het Paphos zoals we het allemaal bekennen. Het oude Paphos, ook wel Palea Paphos genoemd, bestaat echter uit een niet onaanzienlijk aantal indrukwekkende ruïnes van onder andere een amfitheater (het Odeon), een Romeinse agora, een tempel en de restanten van de stadsmuren.

Haven van Paphos
De haven van Paphos is op zich eigenlijk niet zo heel bijzonder. Het is vooral de leuke en ontspannen sfeer die er hangt welke voor bezoekers er van leuk is om te ervaren. Zeker op zomerse dagen is het er lekker kuieren, maar hou er wel rekening mee dat het er in de zomer flink druk kan zijn. Vanaf het kasteel van Paphos heeft u een fantastisch uitzicht over de haven. Het loont ook de moeite om bij zonsondergang een hapje te gaan eten in één van de vele restaurants van de haven.

Kasteel van Paphos
Het kasteel van Paphos werd aanvankelijk gebouwd door de Byzantijnen ter verdediging van de haven van Paphos. In 1222 werd het kasteel echter grotendeels vernield door een grote aardbeving. Het waren daarna de heren van Lusignan die het kasteel opnieuw hebben opgebouwd. In 1570 werd het door de Venetiaanse heersers echter opnieuw afgebroken waarna de Ottomaanse heersers het opnieuw opbouwden. In die tijd werd het gebruikt als fort en gevangenis. De Britten die het later onder hun leiding kregen gebruikten het voor de opslag van zout. Het kasteel van Paphos is één van de herkenningspunten van de Cypriotische haven en vormt een populaire bezienswaardigheid voor toeristen.

Ayia Solomoni
Wie de geschiedenis van het eiland of van het Romeinse Rijk een beetje kent weet dat de Christelijke godsdienst gedurende een lange periode werd aanzien als een heidense godsdienst en dat hoewel er een groot deel van de inwoners van Cyprus zich reeds tot deze godsdienst hadden bekeerd. Er werd omwille van deze reden dan ook gezocht naar een plaats waar mensen toch hun geloof konden uiten. Boven de grond was dit bijna niet mogelijk, dus dan maar onder de grond. Ayia Solomoni is een bijzonder mooi voorbeeld van hoe men dit voor elkaar heeft weten te krijgen. Boven de ingang van de "kerk" staat een imposante boom. In de boom hangen verschillende linten of zakdoeken welke u zeker zullen opvallende. Volgens de legende heeft de boom de kracht om mensen die te maken hebben met een bepaalde ziekte of zelfs vrouwen die bijvoorbeeld niet zwanger kunnen raken te "genezen".

Panayia Chrysopolitissa
Hoewel de plaats op zich niet zo veel meer te bieden heeft vandaag de dag is het vooral de geschiedenis die het, het bezoeken waard maakt. Deze kerk vindt zijn oorsprong in de 3de eeuw toen het werd opgericht bovenop de ruïnes van wat ooit de bekende Byzantijnse basiliek van Paphos was. Belangrijker is echter het feit dat op deze locatie ook de pilaar terug te vinden is waar de apostel Paulus aan gegeseld werd. Wie in Paphos verblijft kan een bezoek aan deze unieke site dus zeker en vast niet overslaan.

Romeinse mozaïeken
Liefhebbers van mozaïeken komen in Paphos zeer goed aan hun trekken. De mozaïeken in de huizen van Dionysos, Theseus, Aion en Orpheus worden niet voor niets aanzien als één van de mooiste, zo niet "de" mooiste van het oostelijke Middellandse-Zeegebied. Wie een bezoek brengt aan Paphos kan hier in ieder geval niet omheen, liefhebber of niet!

 

Archeologisch museum
Dat Cyprus een turbulent verleden heeft gehad is bekend. Het eiland draagt van een deel van dat turbulente verleden nog steeds de opvallende sporen door de scheiding tussen noord en zuid. Ook het vroegere verleden van het eiland was turbulent en een deel van die sporen zijn terug te vinden in het archeologisch museum van Paphos. We zeggen wel een deel, want heel wat van die overblijfselen zitten ook vandaag de dag nog steeds onder de grond. Wie een bezoek brengt aan het eiland zal dan ook opmerken dat er nog heel wat opgravingen gebeuren. In ieder geval is een bezoek aan het archeologisch museum van Paphos zeker en vast de moeite waard.

Byzantijns museum
In het centrum van Paphos vinden we het Byzantijns museum terug. Het museum bevat een uitgebreide collectie aan stukken uit de Byzantijnse periode. Denk hierbij aan onder andere religieuze artefacten. De stukken werden allemaal verzameld uit de kerken en kloosters rond Paphos. Het icoon van Agia Marina is één van de oudste van Cyprus. Het fantastische icoon van de maagd Eleousa is zonder enige twijfel het absolute pronkstuk van het museum.

Tombes van de Koningen
Als we de feiten volgen moeten we vaststellen dat de naam "Tombes van de Koningen" eigenlijk helemaal niet klopt. Op de site hebben immers nooit koningen begraven gelegen. De rotsgraven gebruikt om eerst de Griekse en daarna de Romeinse adel in te begraven. Ook al zijn het dan geen koningen, de site mag zeker en vast niet ontbreken op verlanglijstje en de sfeer is er, vooral bij het krieken van de dag, werkelijk magisch de noemen. Een zeer bijzondere plek op een zeer bijzonder eiland!

Bezienswaardigheden buiten Paphos:

Agios Neofytos klooster
Het Agios Neofytos klooster is gelegen zo'n 10 kilometer ten noordwesten van Paphos. Volgens de legende zou de Cypriotische kluizenaar Neofytos hier in de rotsen zijn kamer uitgegraven hebben met z'n eigen handen. Het Agios Neofytos klooster is gelegen in een vallei en zeker een bezoekje waard. Op de plaats is eveneens een museum terug te vinden.

Baden van Aphrodite
De Baden van Aphrodite zijn gelegen op het zogenaamde Akamas schiereiland en bevinden zich dicht bij het stadje Polis. Het zou op deze plaats zijn dat Aphrodite binnen in een grot in de natuurlijke poelen haar schoonheidsbaden zou genomen hebben. Vroeger was het mogelijk om zelf ook een bad te nemen in het water, maar vandaag de dag is dat niet meer toegelaten. Toch is het een zeer bijzondere en mooie plaats welke zeker en vast een bezoekje waard is. Ook de fontein van de liefde met het befaamde liefdesdrankje van Aphrodite is hier terug te vinden.

Petra tou Romiou
Petra tou Romiou is gelegen aan de kust van Cyprus dicht bij Paphos. Petra tou Romiou, in het Nederlands "de rots van Aphrodite" zou de geboorteplaats zijn van de Godin van de schoonheid Aphrodite. Cyprioten noemen hun eiland omwille van deze reden dan ook meestal "het eiland van Aphrodite". U vindt de rots terug op zo'n 25 kilometer buiten Paphos. Let goed op, want hij is vrij lastig te vinden. U moet boven uw auto op de parkeerplaats parkeren om vervolgens via de trappen naar de kust af te dalen.

© 2011 - 2013 Pafos.nl | Disclaimer | Privacy Policy | Links