Algemeen
Bezienswaardigheden
Klimaat
Geschiedenis
Evenementen
Winkelen
Uitgaan
Kaart van Paphos
Reisinformatie
Reisadvies
Documenten
Transport
Actueel
Weerbericht
Transport

Gaat u op vakantie naar Paphos / Cyprus? Dan kan het nooit kwaad om op de hoogte te zijn van de transportmiddelen die u kunt verwachten. Het spreekt voor zich dat u naar het eiland in de Middellandse Zee alleen maar kunt vliegen of varen, maar over welke transportmiddelen kunt u ter plaatse beschikken? Uitgebreide informatie over het transport naar en in Paphos / Cyprus is op deze pagina terug te vinden.

 

Met het vliegtuig:
Vanaf Zaventem en Amsterdam vertrekken er enkele rechtstreekse vluchten naar het eiland Cyprus. Vanaf Zaventem worden deze vluchten onder andere uitgevoerd door de chartermaatschappijen Jetairfly en Thomas Cook Airlines. Hoe lang de vlucht duurt is afhankelijk van de luchthaven van bestemming. U mag rekening houden met zo'n 3 uur en 40 minuten wanneer u naar Paphos vliegt en zo'n dikke 4 uur wanneer u op Larnaca vliegt. Er wordt gevlogen op de luchthavens van Paphos en Larnaca. Wie vanuit Nederland naar Cyprus wil vliegen kan daarvoor een beroep doen op de luchtvaartmaatschappijen Cyprus Airways, Transavia en KLM. Ook vanuit Nederland vormen Paphos & Larnaca de meest aangevlogen luchthavens. Hou er rekening mee dat de terugvlucht altijd langer duurt dan de heenvlucht (zo'n 30 minuten). Wie een bezoek wil brengen aan het noordelijke deel van Cyprus en daarvoor een onrechtstreekse vlucht wil boeken kan ook een beroep doen op Turkish Airlines en / of Pegasus Airlines. Zij vliegen vanuit Nederland via een tussenlanding door naar Ercan. Hou er rekening mee dat de visumvoorwaarden voor het noordelijke deel van Cyprus afwijken van die van het zuidelijke deel.

Met de boot:
De Cypriotische autoriteiten hebben de havens van Larnaca, Limassol en Paphos aangewezen als internationale aanleg- en vertrekhavens. De belangrijkste veerdiensten verbinden Cyprus met Griekenland, maar er zijn ook veerdiensten met het Midden-Oosten en zelfs met Turkije (vanuit Noord-Cyprus). De veerdiensten die Cyprus verbinden met de landen Israël, Egypte en Libanon varen nog steeds af en toe, maar zijn vanwege de onstabiele veiligheidssituatie in deze landen niet regelmatig. Het wordt aangeraden ruim op voorhand informatie in te winnen over de vertrektijden, maar ook kort voor vertrek een update hiervan te vragen. Controleer ook op de dag van uitvaart nog eens de vertrektijden.

Er worden vanuit Cyprus ook verschillende mini cruises georganiseerd. Deze cruises doen havens aan in Syrië, Libanon, het Griekse eiland Rhodos, andere Griekse eilanden, de Zwarte Zee en de Adriatische Zee. De ferries die varen vanuit Griekenland vertrekken vanuit Piraeus, Rhodos en Agios Nikolaos op Kreta en doen de haven van Limassol op Cyprus aan. De ferry die vaart van Turkije naar Girne vertrekt in de haven van Tasucu.

Met de trein:
Er rijden geen treinen op Cyprus.

 

Met de bus:
Bussen verbinden de belangrijkste steden met elkaar. Het is in theorie ook mogelijk om het eiland volledig per bus te verkennen, maar u zult hierbij wel tegen een aantal problemen aanlopen. Het eerste grote probleem is de onregelmatigheid van de bussen. Daarnaast liggen de bushaltes ook niet altijd even centraal. Het kan dus voorkomen dat u nog een flinke wandeling moet maken alvorens aan te komen op uw bestemming. De bussen zijn wel veilig.

Met de auto:
Het huren van een auto is nog steeds de eenvoudigste manier om u te verplaatsen op het eiland. U dient echter rekening te houden met een aantal zaken. Hoewel de wegen in het zuidelijk deel van Cyprus prima zijn (op enkele kleine wegen na) dient u zeer aandachtig te zijn tijdens het rijden. De wegmarkeringen zijn niet overal even duidelijk en de Cypriotische inwoners vinden het volgen van de verkeersregels vaak eerder bijzaak dan regel. De stelling is dan ook niet voor niets dat u voorzichtig dient te zijn wanneer u een straat oversteekt in Cyprus, maar dat u minstens even voorzichtig dient te zijn wanneer u zelf met een auto rijdt. Hou er ook rekening mee dat het huren van een auto op Cyprus niet bijzonder goedkoop is. Daarnaast mag een huurauto welke u huurt in het zuiden van het eiland de grens met het noorden niet over. Tenslotte dient u er ook nog rekening mee te houden dat er in Cyprus niet rechts, maar wel links wordt gereden.

Met de taxi:
Taxi's vormen een uitstekende manier om u te verplaatsen op Cyprus. Ze zijn te vinden aan verschillende taxistandplaatsen, maar ook op de luchthavens, aan hotels, etc. Over het algemeen zijn de taxiprijzen vrij eerlijk, al dient u hier net zoals in andere landen waar u als toerist komt waakzaam voor te zijn. Wanneer u rond wil reizen met een taxi doet u er goed aan om een vaste prijs per traject af te spreken alvorens u vertrekt. In de meeste gevallen komt dit namelijk goedkoper uit dan wanneer u de meter zou laten lopen. Over het algemeen zijn taxi's op Cyprus dan ook iets goedkoper dan in België & Nederland.

Met de scooter / brommer:
Een scooter of brommer kan je eigenlijk overal wel huren. Hou er wel rekening mee dat hier hetzelfde advies geldt als wanneer u met een auto rijdt. Hou rekening met het rijgedrag van de Cyprioten en wees zeer aandachtig voor de wegmarkeringen. Zeker op de autosnelweg is het niet altijd een goed idee om met een brommer of scooter te rijden.

Met de fiets:
Op het eerste zicht zouden we iedereen moeten aanraden om met de fiets het eiland te verkennen, maar dan zouden we geen rekening mogen houden met twee zeer belangrijke factoren. In eerste instantie is een feits bijvoorbeeld enkel en alleen geschikt voor wie een bepaalde omgeving wil verkennen. We zien u bijvoorbeeld niet meteen met de fiets van Paphos naar Limassol rijden. Daar komt ook nog eens bij dat het Cypriotische verkeer helemaal niet gewend is aan fietsers. De agressieve rijstijl van de Cyprioten gaat ook hier een belangrijke rol in spelen!

 

© 2011 - 2013 Pafos.nl | Disclaimer | Privacy Policy | Links